Kaşta Kepek Belirtileri ve Tedavisi
25 Temmuz 2024

Kaşta Kepek Belirtileri ve Tedavisi

Kaşta Kepek

Kaşta kepek, nadiren karşı karşıya kaldığımız bir durum olmasına rağmen, oldukça rahatsız edici olabilir. Kepek, birçok insanın yaşadığı yaygın bir cilt problemidir ve çoğunlukla saç derisinde ortaya çıkar. Bu durum, koyu renkli kıyafetler giymekten kaçınmamıza neden olabilir. Bazen kepeklenme çok iri parçalar halinde gözlemlenebilir ve bu, deri değişimi olarak algılanabilir. Ancak, kepeklenme aslında bir cilt problemidir ve bu durum için çeşitli şampuanlar, saç kremleri ve diğer bakım ürünleri geliştirilmiştir. Yine de, kepeklenmenin altında başka bir cilt rahatsızlığının olup olmadığını kontrol etmek önemlidir. Sadece "cildim kuru, bu yüzden kepeklenme meydana geliyor" demek yeterli bir açıklama olmayabilir. Kaşta kepek de benzer nedenlere bağlı olabilir. Şimdi, kepek neden olur ve nasıl çözülebilir sorularını yanıtlayalım.

Kepek Nedir?

Normalde, deri yüzeyinin yenilenme sürecinde ölü deri atılır. Bu sürecin hızlanması durumunda, ölü deriler daha büyük ve gözle görülür hale gelir. Bu durum, komple bir bölgeye etki edebileceği gibi ufak bir alanda da olabilir. Kaşta kepeklenme de bu şekilde meydana gelir. Kaşta kepeklenme, daha çok bebeklerde ve yaşlılarda gözlemlenir. Bebeklerde cilt yenilenmesinin daha hızlı olması, yaşlılarda ise yaşlanmanın getirdiği deri semptomları bu duruma etken olabilir. Bu sorunun tıptaki adı seboreik dermatit olarak geçer. Seboreik dermatit, kaşıntı ve kızarıklık ile karakterize bir tür egzama olup, daha çok yüz bölgesinde kaşlarda, kirpiklerde, burun kenarında ve kulak arkasında görülür. Vücutta ise göğsün ön kısmında, sırtta ve göbek deliğinde ortaya çıkabilir. Hastalığın şiddeti ve yoğunluğu, kişinin yapısına göre farklılık gösterebilir. Kortizon içeren kremler ile etkileri azaltılabilir. Ancak, yüz derisi daha hassas olduğu için uzun süre kullanmamak gerekebilir.

Kaşta Kepeklenmenin Nedenleri

Kaşta kepeklenmenin birçok nedeni olabilir:

  • Seboreik dermatit
  • Sedef hastalığı
  • Kuru cilt
  • Yanlış yüz temizleme ürünleri kullanımı
  • Alerjik reaksiyonlar

Sedef hastalığı da kaşta kepeklenmenin nedeni olabilir. Nedeni büyük ölçüde bağışıklık sisteminden kaynaklı olduğu düşünülen sedef hastalığı, derinin çok hızlı bir şekilde gelişim sürecini tamamlamasına neden olur. Sedef hastalığının kesin bir tedavisi olmasa bile krem ya da losyon ile belirtiler yatıştırılabilir. Yüz temizleme ürünleri ya da sabunlar da kaşta kepeklenmeye etken olabilir. Uzman bir cilt hekiminin kontrolünden sonra koyulacak tanı sonrası kullanacağınız yüz temizleme ürünlerine karar verebilirsiniz. Doktorunuz aynı zamanda sedef ve egzama konusunda bilgi verecektir. Varsa hastalığın şiddetine göre tedavi yolu çizecektir.

Kaşta Kepeklenme Nasıl Önlenir?

Kaşta kepeklenmeyi önlemek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Yüz temizliği: Yüzünüzü düzenli olarak uygun temizleyicilerle yıkayın.
  • Nemlendirici kullanımı: Cildinizi nemli tutmak için uygun nemlendiriciler kullanın.
  • Stres yönetimi: Stres, cilt problemlerini tetikleyebilir, bu yüzden stres yönetimi tekniklerini uygulayın.
  • Sağlıklı beslenme: Cilt sağlığını destekleyen besinler tüketin.
  • Doktor kontrolü: Cilt problemleriniz devam ediyorsa, bir dermatoloğa başvurun.

Kaşta kepeklenme ile ilgili bilgiler bu kadar. Şimdiden geçmiş olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kepekli Ekmek Kaç Kalori?

Kepekli Ekmek Kaç Kalori?

Kepek Neden Olur?

Kepek Neden Olur?

Kepeğe Bitkisel Çözüm

Kepeğe Bitkisel Çözüm

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Kepek Ekmeği Kaç Kalori?

Kepek Nasıl Önlenir?

Kepek Nasıl Önlenir?

Kepek Kaşıntı Yapar mı?

Kepek Kaşıntı Yapar mı?

Zetion Kepek Şampuanı

Zetion Kepek Şampuanı

Kepek Şampuanı Önerileri

Kepek Şampuanı Önerileri