Saç Derisinde Kaşıntı ve Kepek Belirtileri ve Tedavisi

Saç derisinde kaşıntı ve kepek, genellikle bir mantar enfeksiyonu sonucu ortaya çıkan yaygın sorunlardır. Bu durumun nedenleri arasında mantar yoğunluğundaki artış, alerjik reaksiyonlar ve cilt kuruluğu yer alır. Tedavi süreci, belirtilerin kaynağına yönelik olmalıdır.
Saç Derisinde Kaşıntı ve Kepek Belirtileri ve Tedavisi
06 Eylül 2024
Saç derisinde kaşıntı ve kepek, birbirini tetikleyen ve birlikte ilerleyen iki yaygın sorundur. Bu iki belirti genellikle birlikte ortaya çıktığında, çözümün de ortak bir şekilde bulunması gerekmektedir. Bu tür durumlarda, öncelikle kaşıntının mı kepek yaptığı, kepeğin mi kaşıntıya neden olduğu veya her ikisinin nedeninin aynı olup olmadığı sorusuyla karşılaşırız.

Saç Derisindeki Kaşıntı ve Kepeğin Sebepleri


Aslında saç derisinde kaşıntı ve kepek, çoğunlukla aynı nedenle ortaya çıkan iki belirtidir. Kepeğe sebep olan şey, bir tür mantar cinsi olan Pityrosporum ovale ya da Malassezia furfur mantarıdır. Saç derisindeki mantar, genellikle herkeste bulunabilir ancak herhangi bir şikâyete neden olmayabilir. Mantar, saçlı deride belli bir yoğunluğu geçtikten sonra klinik belirtiler vermeye başlar ve ilk belirti kepeklenme ile buna bağlı olarak saç derisinde kaşıntıdır. Bu durum tedavi edilmezse, ileri dönemde yağlanma ve daha az olarak da saç dökülmesi görülebilir.

Saç derisi kaşıntısı ve kepeğe neden olabilecek diğer faktörler şunlardır:

  • Kullanılan ürünlere bağlı alerjik reaksiyonlar
  • Stres
  • Sık yıkama
  • Saçta kuruma
  • Sedef hastalığı
  • Seboreik dermatit
  • Sabun kullanımı
  • Ciltte kuruluk

Saç Derisinde Kaşıntı ve Kepek Tedavisi


Tüm hastalıklarda olduğu gibi, bu rahatsızlığın tedavisi de sebebe yönelik olmalıdır. Daha önce belirtildiği gibi, en sık rastlanan sebep mantar yoğunluğundaki artıştır. Bu mantarı tedavi etmek, daha doğrusu mantar yoğunluğunu azaltmak için ketokonazol ya da climbazol içeren şampuanlar kullanılmalıdır. Ketokonazol içeren şampuanlar, saçta ve ciltte ciddi kuruluk yaptığı için haftada en fazla iki defa kullanılabilir. Belli bir süre sonra kesilmesi gereklidir, ancak climbazol içeren şampuanlar günlük kullanıma uygun üretildiğinden, cilt ve saç kalitesine olumsuz etki etmez. Bu yüzden climbazol içeren şampuanlar daha çok tercih edilir. Bu şampuanların %1 yoğunlukta olanları kullanılmalıdır. Daimi kullanımında bir sakınca olmamakla birlikte, tercihen haftada iki defa bu şampuanı kullanmak ve diğer günler herhangi bir normal şampuanı kullanmakta da sakınca yoktur.

Saç derisinde kaşıntı ve kepek oluşumunun sebebi yağlı egzama ise tedavi daha ciddi olmalıdır. İçeriğinde meyan kökü özü ve çay ağacı yağı (TTO) bulunan solüsyonlar, şampuanla birlikte kullanılmalıdır. Kepek ve kaşıntıya neden olan mantar, hafif etkili bir mantar hastalığı olup, daha ciddi düzeyde iltihabi akıntılara yol açabilen ve saç köküne ulaşarak onu öldürebilen mantar hastalıklarından farklı bir durumdur.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Zeyneddin 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Mantarın yoğunluğunun artmasından kaynaklı olarak saç derimde kaşıntı ve kepek oluştuğunu nasıl anlayabilirim? Ketokonazol içeren şampuanları haftada kaç kez kullanmam gerekiyor ve bu şampuanların yan etkileri nelerdir? Climbazol içeren şampuanların günlük kullanıma uygun olduğunu söylemişsiniz, bu şampuanları hangi sıklıkla kullanmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Zeyneddin bey, mantar yoğunluğu kaynaklı kaşıntı ve kepek sorununu anlamanın en yaygın yolu, saç derisinde yoğun kaşıntı hissi ve gözle görülebilir kepek oluşumudur. Eğer bu belirtiler varsa, mantar kaynaklı bir sorun yaşıyor olabilirsiniz.

Ketokonazol içeren şampuanlar: Bu şampuanları genellikle haftada 2-3 kez kullanmanız önerilir. Ancak, bu konuda en doğru bilgiyi dermatoloğunuz verecektir. Yan etkileri arasında ciltte kuruluk, kaşıntı ve nadiren tahriş bulunabilir.

Climbazol içeren şampuanlar: Bu şampuanlar genellikle daha hafif formüllere sahip olduğu için günlük kullanıma uygundur. Ancak yine de haftada 3-4 kez kullanmak yeterli olabilir. Saç derinizin tepkisini gözlemleyerek kullanım sıklığını ayarlayabilirsiniz.

Unutmayın, herhangi bir şüphe durumunda bir dermatoloğa başvurmak en doğru adım olacaktır.

Çok Okunanlar
Kepek Ekmeği Kaç Kalori?
Kepek Ekmeği Kaç Kalori?
Kepek Şampuanı Önerileri
Kepek Şampuanı Önerileri
Kepek Neden Olur?
Kepek Neden Olur?
Popüler İçerikler
Editörün Seçtiği
Kepeğe Ne İyi Gelir?
Kepeğe Ne İyi Gelir?
İlginizi Çekebilir
Saçta Kabuklu Kepek
Saçta Kabuklu Kepek
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Kepek İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kepek İlacı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Elma Sirkesi Kepek İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Elma Sirkesi Kepek İçin Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
Kaşta Kepek Belirtileri ve Tedavisi
Kaşta Kepek Belirtileri ve Tedavisi
Kepek Oluşumu ve Tedavisi
Kepek Oluşumu ve Tedavisi
Kepek Saç Döker mi?
Kepek Saç Döker mi?