{ "title": "Saçta Kabuklu Kepek", "image": "https://www.kepek.gen.tr/images/Sacta-Kabuklu-Kepek-95.jpg", "date": "21.01.2024 13:31:26", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Saçta Kabuklu Kepek, İnsanoğlu ilk çağlardan bu yana saça şekil vermeyi çok sevmiş, bakımlı ve güzel olması için emek harcamıştır. Bunun için güzellik anlayışı içerisinde yüzyıllar öncesinde de bugünkü kadar önemli bir konuydu. Bu yüzden saçlar her dönem güzellik ile bütünleşmiştir. Sağlıklı saçlara sahip olan kişilerde yağlanma, kepeklenme, dökülme ve yıpranma gibi sorunlar görülmez. Çünkü saç derisi kendini yenileyebilme özelliğine sahiptir. Aslında cildin kendini yenileyebilme olayı, her insanda olan bir durumdur. Bazı kişilerde görülen kabuklu kepek ise saç derisinin fazla yağ üretmesi nedeniyle oluşan kepekler, bir kabuk gibi kafa derisine yapışır. Bunlar iyi temizlenmemesi sebebiyle saç derisinde birikir ve kabuk halini alır. Yani kuruyan saç derisi de cildin bariyer özelliğini bozar. Bu durumda saçların dip tarafı yağlı ve diğer kısımları da kuru kalır. Genellikle bu tür sorunlar kabuklu kepek ile birleşir ve birbirlerini etkiler. Bundan dolayı saç derisinde daha fazla nem kaybına sebebiyet verir. Saç yapısı da cansız ve kırılgan olur. Ayrıca saç derisinde kaşıntı, yanma ve döküntü meydana gelir. Özellikle saç derisini etkileyen saç parazitleri, saçların yıkanmaması ve saç derisinin kirli kalması, saçlar yıkandıktan sonra durulanmaması ve şampuan kalıntılarının olması durumunda tüm bunlar, sağlıklı ve güzel görünümlü saçlara etki eder. Diğer saçtaki kabuklu kepek sebepleri ise sedef hastalığı, yağlı egzama, egzama, mantar ve yoğun kepek şeklinde sayılabilir. Sedef hastalığında pul gibi kepeklenme olur ve saç derisinde yenilenme hızının çok fazla artmasından dolayı kaynaklanır. Yağlı egzamada neden olan kabuklu kepek, daha çok mantardır. Dolayısıyla büyük parçalar halinde kepekler dökülür. Egzamada ise neden olan sıklıkla kullanılan temizlik veya kozmetik ürünlerdir. Ancak her durumda cildin yenilenme hızına bağlı olarak saç temizliği açısından düzenli olarak ve doğru şampuanla birlikte cildi besleyerek kabuklu kepeklenme engellenebilir.

Saçta Kabuklu Kepek Bakımı; Özellikle şampuan kullanırken climbazol içeren şampuanlar seçilmelidir. Bu durumda sedef, yağlı egzama, egzama, mantar ve kepek hastalığı şiddetli düzeylerde olur ise şampuana yardımcı olarak kortizon içermeyen dermotto ya da benzeri solüsyonlar kullanılmalıdır. Ayrıca yıkama sırasında kabuklar sert bir şekilde temizlememelidir. Bu sebeple 2-3 defa yıkayarak tam anlamıyla yumuşattıktan sonra kısmen temizlenmelidir. Çünkü kuruyan kabukları çıkarmak için zorlamak, saçın köküyle birlikte gelmesine neden olur. Bu işlem sürekli tekrarlanır ise kısa bir zaman sonra saç yerinden çıkmaz. Bunun için Aloe veranın nemlendirici etkisi ile saç diplerinin nemlenmesine yardımcı olur. Özellikle kaşıntının da azalmasını sağlar. Saç ekimi sonrasında da kafa derisinde kabuklanma olur. Bu ekim sırasında olan kanama sonucu oluşan pıhtı ve yaralanmaya bağlı olarak yara kabuğudur. Fakat yıkama ile 13-15 günde düzelebilir. Bu açıdan saçta kabuklu kepek bakımı ile saç derisi kabuklanmasını önler ve saç köklerini güçlendirir.
" } ] }