{ "title": "Kepek Hastalığı", "image": "https://www.kepek.gen.tr/images/Kepek-Hastaligi-24.jpg", "date": "19.01.2024 08:05:01", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "
Kepek hastalığı; Kafa derisi deri kuruduğu zaman meydana gelen sinir bozucu, rahatsız edici ve tahriş edici olmasının yanında şiddetli kaşıntı deneyimleri de yaşatan bir deri sorunudur. Kepek, tıp dilindeki adıyla ‘pitiriyazis kapitis simpleks' saç derisinde, pul ve ince un kepeği şeklinde dökülmelerden meydana gelir. Millet olarak kafasında kepek problemi olmayan yoktur. Nedeni de kepek problemi olan kişilerde saçlı derinin yenilenme hızı artmış ve normalde olması gerekenden daha fazla sayıda ölü hücre yüzeye gelmiştir. Bu da kepek oluşumuna yol açar. Cilt hastalıklarının saç kategorisinde en çok rastlanan şeklidir. Genel olarak bedenimizin derisi periyodik aralıklar ile yani ortalama yirmi dört gün kendini yeniler. Kafa derisi üzerinde oluşan ölü deri hücrelerinin normal olmayan yüksek bir düzeyde kuruyarak dışarı atılması, kepek sorununu doğurur. Kepek hastalığının tedavisinin ilk aşamada fark edilip yapılması çok önemlidir. Böyle bir durumda, kepek ciddi bir hastalık haline gelmeden yok edilebilir ama asla tekrar olmayacağının garantisi yoktur.

Kepek hastalığı belirtileri nelerdir?
Kepek, sanılanın aksine kuru değil, yağlı saç derisinin sorunudur. Çünkü yağlı saç derisinde ölü hücrelerin atılım hızı daha da artmıştır. Havasız ve tozlu yerlerde çalışan kişilerde, saçlarına sık boya veya kimyasal işlem yaptıranlarda, gün içerisinde uzun süre saçları havasız kalanlarda, çok terleyenler de uyku ve beslenme problemi olan kişilerde daha sık görülür. Kepek oluşumunu tetikleyen unsurlardan biri de strestir. Stresli kişilerde kepek sorunu daha fazladır. Kepek sadece saçta görülen bir deri döküntüsü olayıdır.

Kepek hastalığı neden olur?

Yılın farklı dönemlerinde artan kepek sorunu, jöle, saçların çok sıcak su ile sürekli olarak yıkanması, saç kremi kullanımı, köpük gibi kimyasalların saç diplerine uygulanması, başın sürekli kapalı kalması, tozlu ve kirli ortamlarda bulunma gibi durumlarda artış gösterebiliyor. Kepek hastalığı iki nedenden ötürü ortaya çıkar. Bu nedenlerden birisi dışsal nedenler dediğimiz dış etkenler diğeri ise içsel nedenler dediğimiz vücut ve hormonal ve vücut etkilerine bağlı kepek hastalığıdır.

Kepek hastalığından korunma ve kurtulmanın yolları

Kepek hastalığı, sorunundan kurtulabilmek için banyoda saçlar ılık su ile yıkanmalı, jöle, saç kremi, köpük gibi kimyasalların saç diplerine uygulanmasından kaçınılmalıdır. Kadınların özellikle saç dökülmeleri için çok sık olarak kullandığı bitkisel yağlar da kepek hastalığını tetikleyen faktörlerin başında gelir. Bu nedenle yağ içeren bitkisel maddeler saç dipleri ile temas ettirilmemelidir. Kepek hastalığının seyrini uykusuzlukta olumsuz yönde etkiler. Ayrıca, vitamin eksiklikleri, dengesiz beslenme ve yetersiz su tüketimi de kepek hastalığına neden olmaktadır. Bu nedenle kepek sorunu yaşayan kişilerin beslenme şekline de dikkat ederek yağlı gıdalardan uzak durması gerekir. Yumurta, badem, bezelye, ciğer, fındık, brokoli gibi biotin bakımından zengin gıdalar, omega üç, ceviz ve balık yönünden zengin besinler kepek sorununa karşı etkili bir beslenme yöntemidir.

Ancak kepeğin tekrarlanmamasını sağlayan bir tedavi yöntemi henüz daha bulunamamıştır.
" } ] }