{ "title": "Kepek Çeşitleri", "image": "https://www.kepek.gen.tr/images/Kepek-Cesitleri-95.jpg", "date": "19.01.2024 21:15:38", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "
Kepek çeşitleri, kepek kendi arasında3'e ayrılır. Bunlar Çavdar Kepeği, Yulaf Kepeği ve Buğday Kepeği. Tahıllardan elde edilen kırıntılara kepek denir. Tahılların taneleri öğütülür, un haline getirilir ve elenir. Elekten geçen unun elekte kalan kısmı kepektir. Kepek sağlık açısından önemlidir. Diyet uygulamalarında kepek çeşitleri çok sık kullanılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. İnsanlar günlük hayatlarında kepeği çok rahat tüketebilirler zararlı hiçbir yanı yoktur. Kepek çeşitlerinin olumlu yönleri birbirinden farklıdır.

Kepek çeşitleri

Çavdar kepeği: Tat olarak diğer kepeklerden buğday kepeğine benzerlik gösterir. Çavdar kepeği insanı tok tutar, acıkmayı önler. Hazım yani sindirimi kolaylaştırır. Diyetlerde, normalde yoğurda eklenerek tüketilebilir. Şeker hastalığı olan bir kişi diyetinde çavdar kepeğini tüketebilir. Yulaf Kepeği veya Buğday Kepeğine alerjisi olan kişiler Çavdar Kepeğini tercih ederler. Her gün kullanılmasında bir sakınca yoktur aksine faydalıdır. Yemeklere 2 kaşık konularak tüketilmesinde de yarar vardır.

Yulaf kepeği: Yulaf kepeğinin hayatımızda önemli rolü vardır. Sağlıkta önemli bir yer taşır. Kan şekerini ve kolesterolü dengeler, sindirime yardımcı olur ve tok tutar. Her gün yemeklerde ve yoğurt tüketimine eklendiği zaman hemen faydası görülür. Yulafın tanesinin kepek kısmı öğütülür ve un elde edilir. Diyetlerde kullanılan bir kepek türüdür. Yulaf kepeği de sağlık açısından önemlidir ve tüketilmesinde yarar vardır.

Buğday kepeği: Buğdayın kepek bölümünün öğütülmesi sonucu elde edilir. Buğdayın en önemli bölümüdür. Buğday posa konusunda en zengin tahıldır. En fazla pos Buğday kepeğindedir. Buğday kepeği de diyetlerde önemli bir yere sahiptir. B vitamini yönünden oldukça zengindir. İnsan sağlığında önemli rol oynar. B vitamini eksik kişiler rahatlıkla buğday kepeği tüketebilirler. Çorbalara, yoğurda, hamura karışılarak tüketilebilir. Diğer kepek çeşitlerine göre fiyat olarak da daha uygundur ve tüketimi daha fazladır. Yulaf kepeğinden daha yararlıdır ve kıymetlidir.
" } ] }