{ "title": "Kaşta Kepek", "image": "https://www.kepek.gen.tr/images/kasta-kepek.jpg", "date": "20.01.2024 06:49:32", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kaşta kepek, nadiren bile olsa karşı karşıya kalmış olduğumuz bir durumdur. Kepek neredeyse birçok insanın sorunu haline gelmiştir. Çoğunlukla saçlarımızda oluşan kepeklenme yüzünden koyu renk kıyafet giyemez olduğumuz zamanlar denk gelmiştir. Bazen kepeklenme çok iri görüntülü bile olmaktadır. İnsan deri değiştirdiğini düşünebiliyor. Kepeklenme aslında bir cilt problemidir. Bununla ilgili birçok şampuan, saç kremi vb. Bakım ürünleri geliştirilmiştir. Ancak kepeklenmenin altında başka bir cilt rahatsızlığı olup olmadığına da bakmak gerekir. Sadece 'benim cildim kuru o yüzden kepeklenme meydana geliyor' demek biraz kaçamak bir yaklaşım olmaktadır. Kaşta kepek de böyle bir nedene bağlı olabilmektedir. Şimdi dilerseniz kepek neden olur? Ve nasıl çözebiliriz? Soruları altında devam edelim.

Kepek nedir?

Normalde deri yüzeyinin yenilenme sürecinde ölü deri atılır. Bu sürecin hızlanması durumunda ölü deriler daha büyük ve gözle görülür hale gelir. Bu komple bir bölgeye etki edebileceği gibi ufak bir alanda da olabilir. Kaşta kepeklenme de böyle olmaktadır. Kaşta kepeklenme daha çok bebeklerde ve yaşlılarda görülmektedir. Genelde bebeklerin cilt yenilenmesinin daha hızlı olmasına bağlıdır. Yaşlılarda ise yaşlılığın verdiğin deri semptomları etken olabilmektedir. Bu sıkıntının tıptaki ismi seboreik dermatit olarak geçmektedir. Bir tür egzama olan seboreik dermatit de ciltte kaşıntı ve kızarıklık meydana gelir. Seboreik dermatit, yüz bölgesinde daha çok kaşlarda, kirpiklerde, burun kenarında ve kulak arkasında görülmektedir. Vücutta ise göğüsün ön kısmında, sırtta ve göbek deliğinde ortaya çıkabilmektedir. Hastalığın şiddeti ve yoğunluğu hastanın yapısına göre farklılık gösterebilir. Kortizon içeren kremler ile etkileri azaltılabilir. Ancak yüz derisi daha hassas olduğu için uzun süre kullanmamak gerekebilir.

Sedef hastalığı da kaştakepeklenmenin nedeni olabilir. Nedeni büyük ölçüde bağışıklık sisteminden kaynaklı olduğu düşünülen sedef hastalığı derinin çok hızlı bir şekilde gelişim sürecini tamamlamasına neden olur. Sedef hastalığının kesin bir tedavisi olmasa bile krem ya da losyon ile belirtiler yatıştırılabilir. Yüz temizleme ürünleri ya da sabunlar da kaşta kepeklenme de etken olabilir. Uzman bir cilt hekiminin kontrolünden sonra koyulacak tanı sonrası kullanacağınız yüz temizleme ürünlerine karar verebilirsiniz. Doktorunuz aynı zamanda sedef ve egzama konusunda bilgi verecektir. Varsa hastalığın şiddetine göre tedavi yolu çizecektir. Kaşta kepeklenme ile sohbetimiz bu kadar. Şimdiden geçmiş olsun.
" } ] }